Povijest

Osnivačka skupština TK “Tvin” Virovitica održana je 2. svibnja 1989. godine u prostorijama Sportskog društva “TVIN”. Na osnivačkoj skupštini donesen je poslovnik o radu teniskog kluba. Za prvog predsjednika izabran je Antun Kovač, a prvi upravni odbor sačinjavali su pored Antuna Kovača i Boris Levanić i Ivica Vajtner. Prema poslovniku Teniski klub djeluje u okviru Sportskog društva “Tvin” Virovitica. Klub je počeo djelovati vrlo skromno jer je imao samo jedno tenisko igralište, a bilo je preko 75 članova.

Na prvom prvenstvu TK “Tvin”, održanom u kolovozu 1989. godine, u kategoriji dječaka pobijedio je Saša Felendeš, drugi je bio je Igor Kanižaj, a treći Slaven Režić. U kategoriji seniora prvo mjesto osvojio je Zrinko Boban, drugi je Boris Mohar, a treći Boris Levanić.

U jesen 1990. godine napravljena su još dva nova kvalitetna teniska igrališta, pa su uvjeti za rad znatno poboljšani. Prvi teniski susret s nekim klubom van grada Virovitice održan je 1. svibnja 1990. godine, i to s TK Bjelovar. Daleko iskusniji gosti pobijedili su s 4:0. Za Tvin su nastupili Boris Levanić, Boris Mohar, Saša Kovač i Petar Kralj.

Te godine odigrano je prvenstvo kluba i u kategoriji dječaka ponovno je pobijedio Saša Felendeš, drugi je bio Ilijan Nikolić, a treći Krunoslav Silner. U kategoriji seniora pobjednik je bio Boris Levanić, drugi Mirko Preml, a treći Milan Prentović. U prijateljskom susretu 4. srpnja 1990. godine u Lipiku s TK Lipik izborena je i prva klubska pobjeda s rezultatom 4:2. Za TK Tvin igrali su Levanić, Prentović, Preml, Jančevski i Saša Kovač. Te 1990. godine počela je prva teniska škola za dječake i djevojčice pod vodstvom učitelja tenisa iz Daruvara Bogdana Vezmara. Ova je godina također značajna po tome što je od 8. do 9. rujna održano Prvo otvoreno prvenstvo Virovitice pod nazivom Tvin ’90. sa sudionicima iz Čakovca, Daruvara, Lipika, Bjelovara i Vrbovca. Prvakom je postao Zoran ČUbra iz TK “Franjo Punčec” Čakovec koji je u finalu pobijedio Bogdana Vezmara iz Daruvara, a treće mjesto je zauzeo Zoran Bastašić iz Vrbovca. U 1991. godini Tvin razvija kvalitetu teniskog sporta i omasovljuje članstvo budući da posjeduje tri kvalitetna teniska igrališta, pa je omogućen veći broj treninga i igranja članstva. Te godine prvi puta se uključujemo i u regionalno tenisko natjecanje sjeverozapadne Hrvatske koje je nakon dva odigrana kola prekinuto zbog ratnog stanja (Domovinski rat).

U 1992. godini natjecanje sjeverozapadne Hrvatske je obnovljeno uz sudjelovanje ekipa iz Čakovca, Murskog Središća, Daruvara, Bjelovara, Varaždina i Virovitice. Te godine Tvinje postigao samo jednu pobjedu, i to protiv Varteksa II,. teniskog kluba iz Varaždina, sa 7:2. Iste godine održan je i međugradski nagradni teniski turnir za mlađe juniore do 16 godina na kojem je pobijedio Saša Starčević iz Daruvara, drugi je Saša Felendeš iz Tvina, a treći Dubravko Zadravec iz Bjelovara. Na Otvorenom prvenstvu Virovitice Tvin ’92., koje je održano od 12. do 13. rujna 1992. godine uz sudjelovanje 31 natjecatelja iz Koprivnice, Bjelovara, Zagreba, Daruvara i Virovitice, ponovno je pobijedio Zoran Čubra, drugi je bio Šifkorn iz Koprivnice, a treći Vezmar iz Daruvara.

16. ožujka 1993. god. održana je godišnja skupština kluba. Izabrani su novi članovi Izvršnog odbora: Mirko Grahli, Antun Kovač, Stjepan Kugler, Milan Hečimović, Boris Levanić, Marijan Filipović i Slobodan Jančevski. Novim predsjednikom je postao Mirko Grahli, a tajnikje Antun Kovač. Prvenstvo TK Tvin održano je od 27. do 29. kolovoza 1993. godine. Pobijedio je Krunoslav Silner, drugi je bio Slobodan Jančevski, a treći Saša Felendeš. Te godine na Međugradskom otvorenom prvenstvu Virovitice do 16 godina (bilo je 19 sudionika) prvo mjesto osvojio je Tomislav Tropp iz Varteksa Varaždin, drugo Boris Lokotar iz Koprivnice, a treće Marin Smiljanec iz Tvina.

Na Otvorenom prvenstvu Virovitice Tvin ’93. bilježimo rekordan broj prijavljenih igrača i to 56 igrača iz cijele Hrvatske – Vrbovca, Donjeg Miholjca, Đakova, Daruvara, Zagreba, Varaždina, Čakovca, Osijeka, Vinkovaca. Slatine, Koprivnice i Virovitice. Na tom turniru po treći put je pobijedio Zoran Čubra iz TK “Varteks” Varaždin koji je u finalu pobijedio Nikolu Saboleka iz Čakovca, dok su 3. i 4. mjesto podijelili Milan Stojko iz Čakovca i Dolović Darko iz Čakovca. Iste godine su tenisači Tvina sudjelovali na prvenstvu sjeverozapadne Hrvatske, uz TK Daruvar. TK Varteks II.. T. Vinkovci II.. TK Prelog. TK Mursko Središće, a osvojili su 5. mjesto.

Početak 1994. godine smatramo povi-jesnom godinom jer je TK “Tvin” Virovitica službeno registriran u Teniskom savezu Hrvatske kao teniski klub i kao jedan od organizatora prvenstva Hrvatske za poredak tenisača i tenisačica za rang listu Hrvatske. Te godine Tvin je odigrao ekipno prvenstvo u Trećoj hrvatskoj ligi regija, te je na koncu prvenstva zauzeo 4. mjesto.

Na Otvorenom prvenstvu Tvin ’94. od 9. do ll. rujna 1994. pobijedio je Tomislav Tolpačić iz TK Podsuseda, drugo je mjesto osvojio Petrinić, također iz Podsuseda. a treće Godec iz TK “Varteks” Varaždin.

U pripremnom razdoblju 1995. godine odigrano je šest prijateljskih sus¬reta s teniskim klubovima Daruvarom, Požegom, Sirelom, Prelogom i Igrecom. Tvin je podijelio drugo mjesto s Daruvarom. To je najveći uspjeh Tvina otkako se natječe u III. međužupanijskoj ligi. 1995. godine prvi put se organizira Otvoreno prvenstvo Virovitice za seniore. Za uzrast dječaka do 14 godina starosti natjecanje nije održano, iako je bilo planirano, zbog akcije .Oluja”. Za seniore je održano od 22. do 25. kolovoza i u jakoj konkurenciji pobijedio je Vladimir Sever koji je s 2:0 u finalu pobijedio Topolčića.

Unutar kluba održano je nekoliko turnira zatvorenog tipa. U kategoriji do 14 godina pobjednik je Zoran Felendeš, a u kategoriji seniora Saša Felendeš.

Tijekom 1996. TK Tvin nastavlja natjecanje u 3. međužupanijskoj ligi i osvaja treće mjesto. Od 6. do 9. kolovoza 1996. organizira se otvoreno prvenstvo Virovitice u singlu i parovima. Pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji je Tihomir Godec, a u igri parova Tihomir Godec i Tomislav Tropp. Od Virovitičana najbolji rezultat u igri parova polučili su Saša Felendeš i Dražen Lovreković koji su igrali u polufinalu.

U kolovozu, od 22. do 24., organizirano je Otvoreno prvenstvo Virovitice za dječake do 14 godina starosti. Pobjednik turnira bio je Kuharić iz TK “Podravina”. Prvi put je organizirano i Zatvoreno tenisko prvenstvo Županije virovitičko-podravske. Sudjelovala su 32 natjecatelja iz Slatine, Orahovice i Virovitice. Pobjednik prvenstva je Saša Felendeš koji je u finalu pobijedio Dražena Lovrekovića.

Juniori su sudjelovali u kvalifikacijama za ekipno prvenstvo Hrvatske, ali su izgubili u susretu s Daruvarom na njihovom terenu. Osim toga je bilo nekoliko prijateljskih susreta s tenisačima iz Bjelovara i Donjeg Miholjca.

U ovom razdoblju dok je materijal pisan (studeni 1996. godine) TK Tvin djeluje u okviru Športskog društva “Tvin” Virovitica, s predsjednikom Mirkom Grahlijem, tajnikom Belom Felendeš i članovima Upravnog odbora Milanom Hečimovićem, Antunom Kovačem, Borisom Levanićem i Zvonkon Ivičićem.

Za sada klub posjeduje tri zemljana igrališta, od kojih su dva pod kvalitetnom rasvjetom od 1995. god. I dalje je u kalendaru natjecanja Hrvatskog teniskog saveza (HTS) za djevojčice i dječake do 14 godina, te muškaraca i žena u seniorskoj konkurenciji. Prema tome, naši građani, ljubitelji tenisa imaju prilike vidjeti na tim turnirima najbolje tenisače Hrvatske koji se bore za bodove za plasman na rang listi tenisača naše države.U ekipnom natjecanju i dalje smo u 3. međužupanijskoj ligi Hrvatske. U ovom razdoblju klub ima 16 registriranih igrača pri HTS, koji imaju pravo igranja na svim teniskim turnirima u Hrvatskoj.

Razvojno gledajući, bilo bi potrebno na postojećoj lokaciji izgraditi još tri zemljana igrališta kako bi u teniskoj sezoni mogli zadovoljiti potrebe većeg broja igrača.

Mirko Grahli

Napomena: Cjelokupan članak  i fotografije su preuzete  iz knjige “Povijest športa u Virovitici” (1997).